V 28

Tiden går så fort nu! (Har ju kommit under 100 dagars sträcket och i morgon är det 90 dagar kvar!). Och det är mycket som ska fixas, och hinnas med. Inte nog med att man har en hel del stora saker på gång i skolan, så ligger även en flytt i planerna innan lilla bebis kommer.
 
Men tänkte i alla fall att vi slänger in en liten uppdatering för vecka 28 :)
Cravings: Inga för tillfället. Men är typ ständigt törstig.
Illamående: Vissa dagar mer vissa mindre. Men hulkningarna jag får vid vissa dofter är kvar.
Rörlighet: Har blivit mycket mer begränsad bara de senaste veckorna. Desutom vaknar jag varje gång jag ska vända mig, då jag måste få med min "benkudde" i vändningen. Annars får jag ont i höften.
Bebis: Bebis rör sig nästan jämt nu och är väldigt aktiv och vaken. Även på nätterna.

V 28

I en av mina appar står det: Din bebis är nu lika stor som ett blomkålshuvud. Tänkte att jag slänger in en bild på ett sådant med ;)
 

Barnet

Nu har barnet stora chanser att överleva om det skulle komma. Barnet har ökat i vikt cirka tio gånger de senaste elva veckorna.

Barnet kan fortfarande vända sig ett tag till. De flesta barn brukar sedan lägga sig tillrätta med huvudet nedåt i födelsekanalen fast en del lägger sig istället på sidan eller med stjärten nedåt. Då kan man försöka vända barnet när det är ca 1 månad kvar till förlossningen. Hjärnan börjar forma de olika vecken. Hittills har den varit ganska slät.

Vikt 1 200 gram.

Mamma

Nu börjar tredje trimestern, den sista tredjedelen av graviditeten. Brösten kan börja läcka mjölk. Du kan ha ökat åtta till elva kilo eller mer. En del kvinnor kan känna sig  stora och tunga och ha svårt att röra sig obehindrat. Känsloyttringar och reaktioner kan åter bli starka som i första trimestern.

Hos barnmorskan/kontroller

I vecka 29 är det dags att besöka barnmorskan igen. Om du tycker besöken varit glesa hittills kommer de att ske oftare nu. Har du fött barn utan komplikationer förut räcker det om du kommer lite mer sällan framöver jämfört med förstföderskor.

Även den här gången kontrollerar barnmorskan hur livmodern och barnet växer. Med ett speciellt måttband mäter hon avståndet mellan blygdbenet och livmoderns överkant. Sedan skrivs värdet in på en kurva för att följa utvecklingen.

Barnmorskan kontrollerar också ditt blodtryck och ibland tar hon ett extra urinprov, blodvärde och/eller blodsocker. Din partner är såklart alltid välkommen att följa med. Säkert får ni lyssna på barnets hjärta genom en ultraljudsförstärkare.

Om din blodgrupp är Rh-negativ har du säkert fått reda på om ditt barn är Rh-negativt eller positivt. Bär du på ett Rh-positivt barn blir du nu erbjuden en spruta med Anti-D för att förebygga immunisering. Bär du på ett Rh-negativt barn föreligger det ingen risk för immunisering och någon förebyggande behandling eller ytterligare provtagning under graviditeten behövs inte.

 
 

Kommentera här: