I'm loving it!!!

Raku e så fantastiskt roligt!
I dag har vi bränt raku i skolan...å vad jag gillar det!
Dock var dagens väder väldigt regningt, men sakerna höll och blev toppen =)
image27

Lite fakta om raku
Raku är ett sätt att bränna keramik. Den kommer ursprungligen från Japan och användes då till te sermonier.
Rakun nådde europa på 1900-talet och det mest karaktäriska med Rakun är att den ofta går i en metall färgad skala som man utvinner via att låta föremålet brinna i sågspån i några sekunder. Det är även vanligt med snygga krackeleringar.
Föremålen glasseras i en speciel Raku glassyr som har sin smältpunkt vid 900-1000 grader, vilket är den temperatur som den vedeldade Rakuugnen når. Så det gäller att hålla igång elden.
Efter att föremålen blivit uppvärmda i en vanlig ugn, bärs dom ut till Rakuugnen. Man värmer föremålen för att minska chansen att det ska spricka av värmen. Dom skal sedan stå inne i Rakuugnen i ca 15 min för att sedan plockas ut glödande, och placera den i en plåtburk och låta den brinna i några sek  genom att försiktigt strö lite sågspån på för att få fram den vackra glasyren. Man släcker sedan elden genom att hälla på ett litet lass med sågspån och sedan lägga på ett lock. Saken får nu svalna i några minuter för att desan doppas i vatten och poleras sedan upp med lite svinto.
image28
image29