V 30 here i come!

Jisses säger jag bara! Gick in i vecka 30 i går, så nu är det bara 10 veckor kvar (eller a 8-12 veckor kan man säga med de + - 2 veckor man räknar med). Och det är en lite skräckbandad förtjusning. Ena stunden längtar man, och i andra stunden blir man nervös. Men det tror jag är normalt. Det e ju trotts allt inte en liten händelse i livet det här!
 
Cravings: FANTA mmm... kan inte tänka på annat än fanta.
Illamående: Som tidigare vissa dagar mer, vissa mindre och hulkningar vid vissa dofter är kvar. Halsbränna har jag dessutom dagligen, oftast nattetid.
Rörlighet: Begränsad, svårt att böja mig. Känner mig ständigt anfådd och trött. Vaknar många gånger på nätterna, och börjar få det lite svårt att ta mig upp ur sängen. Alla skor är för små, lika så börjar vinterjackan bli svår att knäppa. Det har även blivit svårt att äta någon större mängd mat, då jag fort blir mätt.
Bebis: Bebis är livlig, men sparkar inte så hårt. Man kan mer säga att den sträcker på sig, och snurrar lite i mellanåt. Ibland känns det som att den typ vibrerar till, va det nu kan vara lillfisen gör ;) Den har i alla fall en förkärlek till att ligga och trycka på blåsan, så man skiftar mellan inte kissenödig till kissenödig och tillbaka till inte kissenödig, på loppet av ett par sekunder/ minuter.
 
Vecka 30
Nu är bebisen drygt 39 cm lång. Ökningen i längd saktar snart av, men bebisen kommer att fortsätta lägga på sig vikt ända fram till födseln. Förmodligen väger den ungefär 1,3 kg nu.

Lungor och matsmältningssystem är nu nästan färdigutvecklade och bebisen fortsätter att blinka. Den kan förmodligen se vad som händer inne i livmodern, till exempel skiftande ljusnivåer och rörliga ljuskällor. Om du håller en ficklampa mot magen, kanske bebisen inte bara vänder sig mot den, utan sträcker sig eventuellt mot ljuset.

En del forskare tror att det stimulerar bebisens synutveckling om du har magen ”ute” i ljuset. Förvänta dig inte att bebisen ska ha perfekt syn när den föds, däremot – nyfödda ser bara någorlunda bra på 20-30 centimeters avstånd. Normalseende barn når inte vad vi menar med perfekt syn förrän kring åttaårsåldern. Bebisen har nu ögonbryn och ögonfransar.

Nu omges bebisen av ungefär en liter fostervatten, men det blir mindre när den blir större och det blir trångt. Din expanderande livmoder trycker på diafragman, vilket kan göra att du känner dig andfådd och har svårt att andas ordentligt, men det är en naturlig följd att att det är trångt där inne.

Vid ungefär 34 veckor (eller precis innan det är dags att föda, om detta är din andra eller tredje graviditet) kommer bebisens huvud att vändas nedåt i bäckenet inför förlossningen, vilket gör att det blir lättare att andas och äta.
 
 
 

Kommentera här: